Copyright     2016 Luijtenbroek.nl  Eindredactie en verantwoording: Bestuur Vereniging van Eigenaren park Luijtenbroek.

Mail: luijtenbroek.info@gmail.com?subject=Informatie aanvraag Luijtenbroek Mail: luijtenbroek.info@gmail.com?subject=Contact aanvraag website

PROTOCOL CAMERATOEZICHT PARK LUIJTENBROEK SCHAIJK

Inleiding

De algemene ledenvergadering heeft in het verleden besloten dat, ter verhoging van de veiligheid en de leefbaarheid op Luijtenbroek, één of meer camera's zullen worden geplaatst nabij de toegang- en vuilcontainers van het park. Dit heeft tot gevolg dat er minder privacy kan zijn. Om deze privacy, binnen de doelstellingen, toch zoveel mogelijk te waarborgen, zullen onderstaande richtlijnen in acht worden genomen teneinde onnodige inbreuk op de privacy tegen te gaan. Daartoe is een protocol opgesteld. Dit protocol geeft een beschrijving van de praktische uitvoering van het cameratoezicht mede met het oog op de bescherming van de privacy van de bewoners en de bezoekers van ons park. Het cameratoezicht geschiedt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van de Vereniging van Eigenaars (hierna: de VvE).


Artikel 1. Begripsbepaling

VvE Park Luijtenbroek: Vereniging van Eigenaars Park Luijtenbroek.

Het Bestuur: Het gehele bestuur van de VvE.

ALV: De algemene ledenvergadering

Gemachtigde: Een persoon die door het bestuur en/of ALV van de VvE is gemachtigd.


Artikel 2. Doel van het cameratoezicht

1. De VvE voert het beheer over het park en ziet erop toe dat elke eigenaar en gebruiker de regels naleeft die zijn verwoord in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement (HR). Onder de doelstellingen van het plaatsen van de camera's vallen in het bijzonder:

- De vaststelling van oorzaken van ernstige verontreiniging;

- De vaststelling van een misgebruik van de afvalcontainers in strijd met het HR.

- De vaststelling van andere incidenten, als criminaliteit, vernielingen en oorzaken van ongevallen;

- De controle op de naleving van het huishoudelijk reglement.

Cameratoezicht wordt ingezet om deze doelen na te streven. Het cameratoezicht zal daarnaast, door de preventieve werking die ervan uit gaat, rust en een gevoel van veiligheid creëren onder de bewoners. Daarbij zal het cameratoezicht in geval van incidenten duidelijkheid kunnen verschaffen over de toedracht en daarmee samenhangend met een goede afhandeling daarvan.

2. Concreet wordt het camerabewakingssysteem ingezet voor:

o Het verhogen van het leefbaarheids- en veiligheidsgevoel van de bewoners;

o Het beschermen van eigendommen;

o Het voorkomen/ minimaliseren van overlast;

o Het voorkomen/ minimaliseren van vernieling en vandalisme;

o Het ondersteunen van private en strafrechtelijke procedures.


Artikel 3. Taken en verantwoordelijkheden

1. Het cameratoezicht geschiedt onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de Vereniging van Eigenaars, de beheerder van het camerasysteem.

2. Het bestuur (of zijn vervanger tijdens afwezigheid i.v.m. vakantie of ziekte) is gemachtigd de beelden te bekijken, na het tekenen van de 'Verklaring van Geheimhouding" (zie bijlage 2).

3. Het bestuur is bevoegd derden, waaronder in elk geval opsporende instanties, te machtigen om de beelden te bekijken. Hiervoor dient het bestuur en degene die toegang krijgen tot beelden de "Verklaring van geheimhouding" te tekenen (zie bijlage 2).

4. Het technisch beheer en onderhoud van het cameratoezicht geschiedt door het bestuur of een door de ALV aangewezen VvE-lid.

5. Eenmaal per maand wordt de werking door- of namens het bestuur gecontroleerd.

6. De beelden worden alleen bekeken door het bestuur als hier aanleiding voor is. Aanleiding kan zijn een klacht, geconstateerd incident of verzoek van een opsporende instantie.


Artikel 4. Privacy

1. De camera's werken 24 uur per dag, zeven dagen per week. De beeldinformatie wordt digitaal vastgelegd en is daarmee een persoonsregistratie in de zin van de wet. De inzet van de camera's vereist dan ook een integer gebruik en een uiterste bescherming van de privacy. Het bestuur van de VvE gaat zorgvuldig om met de beelden om de privacy van de bewoners en hun gasten te waarborgen. Opgenomen beelden zullen op geen enkele wijze door de VvE openbaar worden gemaakt, tenzij bewijsvoering dit vereist.

2. Op het cameratoezicht is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De VvE hoeft geen DIPA (Data Protection Impact Assessment) uit te voeren aangezien er geen sprake is van stelselmatige en grootschalige monitoring van openbaar toegankelijke ruimten met behulp van camera's, webcams of drones. Jaarlijks zal dit protocol worden getoetst aan de vigerende wet- en regelgeving en indien nodig worden bijgewerkt.

3. Dit protocol wordt ter beschikking gesteld aan ieder die daarin geïnteresseerd is. Het bestuur van de VvE heeft bij de toegang aangegeven dat er een camerabewakingssysteem gemonteerd is. De beelden worden enkel en alleen gebruikt zoals omschreven in artikel 2.

4. De genoemde personen in artikel 7 en 8 gaan vertrouwelijk en integer om met de kennis die zij tot zich krijgen met het cameratoezicht, in het bijzonder met betrekking tot de privacy van derden.


Artikel 5. Procedure

1. De beelden kunnen slechts in de volgende gevallen bekeken en veiliggesteld worden voor onderzoek:

o Indien er een overtreding heeft plaatsgevonden van het Reglement van Splitsing en/of het Huishoudelijk Reglement en/of de wet.

o Indien er een strafbaar feit plaats heeft gevonden.

2. Afhankelijk van de aard van de overtreding worden de volgende acties ondernomen:

1. 2a: Bij overtreding van het reglement van splitsing (RvS)/ huishoudelijk reglement (HR)/ de wet:

• De bewuste bewoner(s) of aannemelijk aan de bewoners gelieerde overtreder(s) wordt (worden) door het bestuur van de VvE op het gedrag aangesproken, op voorwaarde dat de camerabeelden een duidelijk signalement laten zien.

• Opgenomen beelden kunnen worden getoond aan de personen die op deze beelden voorkomen. Verder wordt volgens de bepalingen in het RvS/HR/de wet gehandeld.

2b: Bij vernieling en overige criminaliteit:

• Het bestuur van de VvE doet in principe aangifte bij de politie;

• Kopieën van de beelden worden aan de politie overgedragen. Het bestuur van de VvE verhaalt de kosten van herstel zoveel als mogelijk op de dader.

3. In verband met privacy zullen de beelden bekeken en veiliggesteld worden als aanwezig zijn: de bedieningsbevoegde personen en eventueel de vragende opsporingsambtenaar. Iedereen die gefilmd wordt, heeft recht op inzage in de beelden waarop hij/zij is te zien. Om dit recht uit te oefenen volstaat een gemotiveerd verzoek (Bijlage 1: formulier incidenten) aan het bestuur van de VvE. Er kan alleen aanspraak gemaakt worden op beelden van de persoon waar het verzoek van afkomstig is. De kopieën van beelden worden alleen na vertoon van geldige legitimatie en ondertekening verklaring (bijlage 2: Verklaring van geheimhouding/ Inzage verklaring) overgedragen.

4. Het bekijken door en leveren van kopieën van beelden aan politie/justitie vindt past plaats na ontvangst van de schriftelijke vordering daartoe van de Officier van Justitie.

5. Van het gebruik van het cameratoezicht wordt een logboek bijgehouden (bijlage 1)

o Het logboek is vertrouwelijk;

o In het logboek wordt vermeld: de maandelijkse test, storingen, incidenten, meldingen, vordering beeldmateriaal, etc.

6. Het recht op inzage van de beelden en/of het logboek kan worden verleend als een zwaarwegend belang is aangetoond. Het verzoek dient binnen zes dagen na plaatsvinden van het incident te worden ingediend. Het bestuur beoordeelt het zwaarwegend belang. Na ontvangst van dit verzoek wordt terstond de betreffende beelden veilig gesteld (doormiddel van het maken van een kopie). Als het bestuur het belang niet aanwezig acht worden deze kopieën vernietigd.

7. Een verzoek tot inzage van de beelden en/of het logboek van een advocaat, in het kader van een strafproces ter verdediging van een verdachte cliënt, wordt gedaan door tussenkomst van de officier van justitie.

8. Niet-justitiële verzoeken tot inzage van eigen persoonsgegevens worden schriftelijk gericht aan het VvE-bestuur. Het verzoek gaat via het formulier incidenten (bijlage i), hierin dient de tijdsperiode te worden vermeld, waarop inzage gewenst is, waarna de beelden op voorhand veiliggesteld worden.


Artikel 6. Installatie en bewaarduur

1. De recorder voor de beelden staat opgesteld in een afgesloten ruimte. Er worden geen geluidsopnamen vastgelegd.

2. Beelden kunnen in de betreffende ruimte geraadpleegd worden.

3. De ruimte is uitsluitend toegankelijk met toestemming van het bestuur.

4. Politie en de officier van justitie kan toegang vorderen voor de uitoefening van hun wettelijke taken.

5. Het camerabewakingssysteem is voorzien van een wachtwoord, dat alleen bekend is bij het bestuur van de VvE en het beveiligingsbedrijf/ installateur. De opnameapparatuur bewaart de beelden automatisch. De beelden zullen, indien niet apart veiliggesteld vanwege redenen zoals in artikel 4 genoemd.

6. De bewaartermijn is na de aanschaf van nieuwe apparatuur in 2022 gemiddeld 11 dagen.

7. De camera's registreren continu (24/7) . Zodra het geheugen vol is, begint de recorder opnieuw en overschrijft successievelijk de oudste opgenomen beelden.


Artikel 7. Het bekijken van de beelden

1. Bevoegd tot het bedienen van het camerasysteem c.q. bekijken van de beelden zijn:

o De bestuurders van de VvE;

o Politiefunctionarissen voor de uitoefening van hun wettelijke taken

o Officieren van justitie voor opsporingsdoeleinden

o Derden, indien dat functioneel noodzakelijk is, uitsluitend met toestemming van het bestuur

o Het beveiligingsbedrijf/ installateur.

2. Onder het bedienen van het camerasysteem wordt begrepen het terugkijken van digitale opnamen en het vastleggen van beeldinformatie op een gegevensdrager of een andere wijze van dataopslag.

3. Politiefunctionarissen en officieren van justitie die beroepshalve het systeem willen bedienen legitimeren zich vooraf ten overstaan van één van de bestuursleden van de VvE.

4. De installateur is daartoe alleen bevoegd als dat in het kader van instructie of onderhoud gebeurt.

5. Gelet op bescherming van de privacy wordt in principe geen inzage verleend aan derden.

6. Met een verzoek om inzage of verstrekking door leden van de VvE en/of derden wordt ingestemd nadat een belangenafweging door het bestuur van de VvE daartoe aanleiding heeft gegeven en uitsluitend voor zover dat in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving. Bij de belangenafweging wordt de zorgvuldigheid en proportionaliteit in acht genomen en wordt het belang van de betrokkenen bij inzage of verstrekken van het beeldmateriaal afgewogen tegen overige belangen, waaronder het belang van de op het beeldmateriaal voorkomende personen.

7. Op verzoek tot inzage van een betrokkene reageert het bestuur binnen vier werkdagen.

8. Inzage in of verstrekken van kopieën beeldmateriaal aan de politie en of justitie vindt terstond plaats na een uitdrukkelijk schriftelijk verzoek daartoe waarin de (wettelijke) grondslag van dat verzoek c.q. het belang voldoende is toegelicht.

9. Personen die inzage krijgen of waaraan beeldmateriaal verstrekt wordt, moeten zich voorafgaand aan het bestuur legitimeren. Ook tekenen zij een ontvangstverklaring waarbij zij onder meer aangeven integer en proportioneel gebruik te maken van het beeldmateriaal. (bijlage 2 verklaring van geheimhouding).


Artikel 8 Uitgifte van beeldinformatie (dat is: digitale kopieën)

1. Beeldinformatie wordt aan bevoegd gezag en/of leden van de VvE en/of derden verstrekt op vordering van de politie of de officier van justitie.

2. Beeldinformatie wordt verstrekt aan de politie als aanvullend bewijs bij aangifte.

3. De beeldinformatie wordt op een USB-stick of externe harde schijf verstrekt.

4. De gegevensdrager waarop de beeldinformatie wordt opgeslagen, wordt gemerkt en geregistreerd door het bestuur.

5. De gegevensdrager blijft te allen tijde eigendom van het VvE-bestuur en wordt na beëindiging van de procedure(s) teruggevorderd.

6. De politiefunctionaris, officier van justitie, lid van de VvE of externe partij tekent voor ontvangst (bijlage 2).


Artikel 9.

Verslaglegging en rapportage van inzage in de beelden

1. Van het gebruik van het camerasysteem wordt een logboek bijgehouden. (Zie bijlage 1) Het logboek is vertrouwelijk.

2. In het logboek wordt vermeld: naam gemachtigde(n) en andere aanwezige functionarissen, die beelden bekijken, datum, tijd, reden om beelden te bekijken, beschrijving incident, wel/ niet opslaan beeldmateriaal, vervolgstap en eventuele bijzonderheden, zoals vordering van beeldinformatie (Zie bijlage 1).

3. Het logboek wordt bewaard door het bestuur.

4. Elk jaar rapporteert het bestuur van de VvE aan de hand van het logboek aan de Algemene Ledenvergadering van de VVE over incidenten die hebben plaatsgevonden. Deze informatie wordt gebruikt voor de evaluatie van cameratoezicht op het park.


Artikel 10. Klachten

1. Klachten aangaande de camerabeveiliging en afhandeling van verzoeken om inzage en verstrekking dienen binnen zes weken ingediend te worden bij het bestuur van de VvE, via de e-mail. Wanneer in onderling overleg niet tot een oplossing wordt gekomen kan de betrokkene besluiten zijn klachten ter bemiddeling voor te leggen aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

2. De klachten worden gerapporteerd aan de Algemene Ledenvergadering van de VvE.


Artikel 11. Slotbepaling

Als om een dringende reden van het protocol moet worden afgeweken, is het bestuur van de VvE bevoegd om hiertoe een besluit te nemen.

Vaststelling protocol

Dit protocol is vastgesteld door de ALV van de VvE op 13-03-2022.